Frankie Boakye – Drivkraften om att förändra

Vem är Frankie Boakye?

Frankie Boakye är en av dem ungdomstränarna som finns i IFK Göteborgs ungdomssatsning. Dit vänder sig ungdomar som vill ta nästa steg vidare ut till Europa. Frankie Boakye kommer från början från en klubb som heter Angered MBIK. Angered är en förort till Göteborg, och nu när Frankie har anlänt till IFK Göteborg vill han att fler spelare från förorten ska välja att söka in till IFK. En av anledningarna till att han hoppas på att fler från förorten väljer det stora och framgångsrika elitlaget i Göteborg är för att han vill att dem ska göra samma resa som han själv har gjort, med tanke på att han från början kom från en av förorterna. Det behöver inte just vara ifrån Angered, vilket är bara en av alla förorten till Sveriges näst största stad, utan det gäller alla. Men alla fotbollsklubbar i förorterna ser ganska lika ut.

Frankie kommer ursprungligen från Ghana, där han bodde fram till tio-års åldern innan han kom till Eriksbo. Det var år 1985. Sex år efter hans hans ankomst till Sverige började han träna fotbollslag, det vill säga redan som16-åring. Det har han hållit på med sedan dess, och nu är han 41 år gammal. Han berättar själv att varför ska man flytta när man älskar det, och när man behövs.

 

Vad vill Frankie Boakye och varför är just han så speciell?

Frankie vill förändra, och det är hans drivkraft. Han har haft sin drivkraft redan sedan barndomen berättar han, då han vart väl omhändertagen av närområdets lärare och fritidspedagoger. Redan som ung hade han ett driv om att vara med människor och få göra något för sitt närområde. Han vill alltså ge sitt tack för den fina uppväxten genom att hjälpa och förändra så andra kan få de lika bra som han har haft det.

 

Frankie Boakyes träningskarriär och vad han vill förändra

Som du läste i början av artikeln så vill Frankie Boakye få in mer spelare från förorten till IFK Göteborg, där han nuvarande tränar U19 killar. Under 2000-talet är det ytterst få spelare som har lyckats bli startspelare för IFK Göteborg som kommer från dem östra förorterna. Bildern IFK Göteborg har i förorterna är lite åt det tråkiga hållet och väldigt mycket svenskt. De invandrare som kommer från känner alltså inte IFK Göteborg är klubben just för dem, trots att dem är framgångsrika och en bra väg ut i Europas fotboll. Många säger att IFK Göteborg är de vita männens klubb, vilket är något som Frankie Boakye vill förändra. Han vill inte att det ryktet ska finnas. Viljan från han ifrån att han vet själv hur det känns att inte vara önskad överallt, vilket gör att han vill att dem spelarna som vill satsa på sin fotboll men inte känner sig välkomna till IFK Göteborg, ska göra det i fortsättningen. Han vill att alla andra ska bli lika bra behandlade och känna sig lika välkomna som han själv gjorde en gång i tiden.

Frankie Boakyes, bild lånad från ifkgoteborg.se

 

Privacy Policy